Meni

Poručite online ili posetite naše prodavnice na Kalenić pijaci/ /Radno vreme/ /Utorak-Nedelja/ /08:00-16:00/ Čubrina 10/ /Radno vreme/ /Svakog dana/ /08:00-23:00/

SIREVI

SIREVI

Tradicionalni ementaler proizvodi se u nekoliko različitih regiona Švajcarske: Argau, Bern, Grus, Lucern, Švic, Soloturn, Sankt Galen, Turgau, Zug, Cirih i delovi Frajburga. Zaštićen švajcarskim AOC propisima, proizvodnja emental eramora se odvijati u zadružnim mlekarama, uz korišćenje kultivisanog sirovog, nefiltriranog kravljeg mleka koje se dobija u krugu od 30 km. Mleko za proizvodnju ne može poticati od krava koje su hranjene silažom. Mleko uskladišteno za proizvodnju ne sme prelaziti 4,4° Cili se čuvati duže od 18 sati pre početka proizvodnje sira.

Najbolji koturovi se proizvode tokom letnjih meseci, kada su krave napolju i kada je kvalitet mleka na vrhuncu.
Emmental je jedan od najvećih sireva koji se redovno proizvodi bilo gde. Svaki točak je težak otprilike 102 kilograma i potrebno mu je oko 1250 litara mleka.

Tekstura Emmentalera je vrlo glatka i gusta i baršunasta, ispresecana velikim rupama. Ukusi su mekani, voćni i slani, sa blagim ugrizom na kraju.
Kao i većina švajcarskih alpskih sireva, i Emmental se kuva u raznim jelima. Najpoznatija kombinacija je sa Gruieresirom učuvenom fondue-u, a služi se uz oštrobelo vino.

Proizveden od sirovog kravljeg mleka isključivo u planinskom regionu Jura u Francuskoj, Comte se proizvodi više od osam vekova. Koristi ga najmanje 50% stanovništva, ujedno je i najpopularniji francuski sir.

Nakon proizvodnje, mladi sirevi se prebacuju u jednog od 16 različitih “ afinera “(ljudi koji se bave zrenjem), koji su svi specijalisti za Comte. Koturovi sira sazrevaju najmanje četiri meseca od datuma proizvodnje. Starije iteracije su obično stare od šest do osamnaest meseci ili čak duže.

Tekstura Comtea je glatka i gusta, retko ima male rupe. Boju sira određuje sezona u kojoj je proizveden; Comte proizveden u toplijim mesecima, kada su krave na pašnjaku, izgledaće žući, dok će Comte proizveden u hladnim mesecima, kada se krave hrane lokalno ubranim senom, biti bleđi. Sazrevanje takođe utiče na ukus Comtea. Uopšteno govoreći, mlađi Comte imaće nežnije, slađe arome, dok će stariji Comte pokazivati jedan ili dva jako izražena ukusa, kao i veći broj kristala koji daju osećaj krckanja. Ukusi su vrlo bogati i složeni. Nije neobično da u sirevima okusite puter, čokoladu, tost, pecivo, lešnike, šljive, biber ili čak kožu.

Comte se sjajno kombinuje sa belim vinim iz regiona Jura, sa njihovim aromama sušenog voća i začina. Takođe se može upariti sa raznim drugim suvim belim vinima, mladim crvenim i šampanjcem.

Kravlji sir plavim plesnima iz Francuske oblasti Overnja (Auvergne). Nastao oko 1850. Godine kao imitacija kozijeg Roqueforta.

40 kilometara zapadno od Clermont Ferrand-da otkrio ga je Antoine-Roussel. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da napravi plavi sir, primetio je da raženi hleb poprima istu plesan kao što bi i sir trebao. Plesan je širio na sir bušeći ga komadom drveta na kome su igle.

Za ovaj sir ishranu krava mora da predstavlja min. 70% trave. Vreme paše mora biti min. 140 dana godišnje.

Danas se sir priprema od pasterizovanog kravljeg mleka zatim se komadi cilindričnog oblika buše iglama da bi plesan lakše prodrla u sir. Zri oko 3 meseca (min. 35 dana) u hladnom i vlažnom podrumu.

Ime Tome de Savoie upućuje na region poznat kao Savoja u francuskim Alpima. Reč tomme, koja doslovno znači „točak“ ili „okruglo“, može se primeniti na čak 100 različitih sireva širom Francuske.

Za proizvodnju Tomme de Savoie koristi se obrano mleko, a nastao je kao nusproizvod u proizvodnji nekoliko drugih tradicionalnih odležanih savojskih sireva kao što je Beaufort.

Tomme de Savoie je prekriven sivo / smeđom korom koja je često prošarana mrljama žute, crvene i bele boje plesni. Unutrašnjost sira je boje slonovače, dok je tekstura savitljiva i ima brojne „oči“ ili rupe.Ukusi su čisti, mlečni, sa blagim citrusnim i pečurkastim notama prekrivenim prijatnom aromom pljesnivog podruma.

Uparite ga sa belim vinom iz Savoje, kao što je Chignin, Apremontili Roussette.

Brie je najpoznatiji francuski sir i ima nadimak „Kraljica sireva“. Brie je mekani sir nazvan po francuskoj regiji Brie, gde je prvobitno napravljen. Pre nekoliko stotina godina, Brie je bio jedan od danaka kojisu morali da se plaćaju francuskim kraljevima.

Kolutovi ovog sira su veliki i tanki, korica bele boje od plemenitih plesni, a unutrašnjost kremasta i puterasta. Možete osetiti bogate aromatične note pečuraka, mleka i badema.

Preporučuje se uparivanje sa mekim belim vinima poput Chardonnay-a, ili voćkastim crvenim vinima poput Chinon-a.

Ne, to što se sivi nisu plave plesni. To je pepeo. Morbier (čitaj morbije) se presuje posebnom metodom gde se između dva sloja nalazi i sloj pepela. On ovom siru daje posebnu notu. Korica mu je jestiva, peskaste strukture.

Ukus mu je mlečan, puterast. Odlično ide uz suvo belo vino. Takodje odlično se topi u svrhu pravlenja jela „Raclette“.

Sir Saint-Nectaire potiče iz oblasti Auvergne. Njegovo ime potiče od imena županijskog grada Pui-de-Dome gde se sir komercijalizovao.

Sa spoljne strane Saint-Nectaire je sivkaste kore sa pigmentima žute i crvene plesni. U aromi je najizraženija nota plesnjivosti.

Kremasta, gipka, svilenkasta tekstura sira topi se u ustima otkrivajući arome oraha, sena, podruma i pečurki.

Odlično se slaže sa vinima kao što su Pommardou Mercurey / Château Neuf du Pape / Chinon / Pomerol / Cidre brut

Sir od pasterizovanog presovanog ovčijeg mleka, ovce sorte Garone.
Poreklom iz Baskije, sa centralnih Pirineja.

Kora je nastala prirodnom fermentacijom sira, ali se uglavnom ne jede. Relativno mlad sir koji je počeo da se proizvodi 1997. Godine ali po tradicionalnom receptu lokalnih pastira starog stotinama godina. Prosečno vreme fermentacije je 6 meseci.

Ime Raclette potiče od francuskog „racler“, što znači strugati. Raclette sirevi se tradicionalno proizvode u četiri različite doline u kantonu Valais.

Jedan od ključeva superiornosti ovog sira je taj što je napravljen od mleka dve rase krava: friburža (koji takođe proizvode mleko za Vacherin) i Ehringer (ili Heren na francuskom), velike krave nemačke pasmine koja daje malu količinu mleka vrlo visokog kvaliteta.

Unutrašnjost je svilenkasta i polučvrsta, sa laganom aromom zemlje i podruma kad je toplo. Ima pun mlečni ukus.

Raclette je takođe naziv švajcarskog jela gde se sir topi ispred vatre ili posebne mašine, a rastopljeni delovi se stružu po tanjirima za ručavanje.

Raclette dolazi u okruglim i kvadratnim oblicima i može se poslužiti sa vinima kao što je Game ili čak Cote de Rhone.

Mešavina kozijeg i ovčijeg mleka. Potiče sa francuskih Pirineja. Nežne teksture i ukusa.

Ovaj švajcarski sir je iz iste porodice kao i emmental i compté. Ono što je u Francuskoj compté to je u Švajcarskoj gruyère. Neutralnog je mirisa, orašastog ukusa. Kora mu je spolja svetlo braon, a iznutra je boje slonovače.Sem kao posluženje na dasci, može se kombinovati i u jelima, koristi se npr. za fondu.

Buche de Chevre proizvodi se u regiji Savoja u francuskim Alpima. Čvrsti, okrugli presovani sir pravi se od sirovog kozjeg mleka. Poput sličnog kravljeg Tomme de Savoie , koji se proizvodi u istom regionu, i Buche de Chevre može razviti prirodnu koru tokom perioda odležavanja od najmanje sedam nedelja. Sir razvija karakterističnu pahuljastu sivu koru koja često pokazuje šarene mrlje. Buche de Chevre je prekriven gustom sivom korom nalik antilopu koja je često prošarana mrljama žute, crvene i bele boje kalupa. Unutrašnjost sira je boje slonovače, dok je tekstura savitljiva i glatka. Aroma kore je oštra (“barnyard”), I podseća na životinje, zemlju i mokro lišće. Ukus je slatkast isprva, sa kiselim citrusnim notama, koje pogadjaju čula istog trenutka. Kad oštrina i otupljujuća oporost jezika nestanu, arome putera, breskve i lešnika ostaju jos dugo.Uparite ga sa belim vinom kao kao što je Chignin, Apremont ili Roussette.

Sir prelepe arome koji se istopi u vašim ustima dajući osećaj prijatnosti, topline i uživanja.Sir od kozijeg mleka iz prelepog predela Berry

  • mek i fin
  • mlečno beo iznutra, sa braon koricom spolja
  • lepo se slaže uz meka vina, naš predlog su: crveno vino Bourgogne ili Sauvignon blanc

Dobio je ime po malom mestu Roquefort u planinama Combalou u regiji Aveyron.Maturira 3 – 5 meseci, jedinstven je po specifičnom mirisu i ukusu.Raquefort odlično ide uz vino, orahe, crni hleb ili kao kontrastni detalj jela. Raquefort je dostupan u našoj prodavnici, uskoro je dostupan i za online naručivanje na kućnu adresu putem našeg sajta!

Proizvodi se od ne kuvanog presovanog kravljeg mleka.Maturira oko 6 meseci.Potiče iz regije Haute Auvergne, centralna regija FrancuskeCantal je tvrd sir, voćkastog ukusa koji se proizvodi na tradicionalan način 2000godina na istom područjuPodručje Cantal-a je pokriveno ugašenim vulkanima, odakle i dobija jedinstvenu aromu.

Reblochon je sir iz Alpa, sirovo kravlje mleko, kremasti sir savršen za pravljenje jela koja se zovu tartiflette.

Cvetni sir Napravljen od ne pasterizovanog Kravljeg mleka. Proizvodi se na istom području kao i Munster, Alpi d’Allgau u Nemačkoj.Cvetni sir je presovana pasta, koja sazreva sa suvim cvetom jagode, ruže, sena i drugog cveta.Cvetne latice zalaze duboko u sir i daju drugačiju ukusnu notu.

VINA

Regija: Languedoc Vino bledo roze boje. Mirisne note jagode i maline i istaknute note ruže. Savršeno letnje vino za one čiji ukus voli živahno i veselo osećanje. Uživajte!

Regija: jugo-zapadni Lot Snažne arome crvenog i crnog voća. Tanini su dobro obloženi voćem. Moderno, ukusno vino, rođeno iz velikog hedonizma.

Regija: Languedoc/ Crveno vino, duboke boje rubina. Eksplozivnog mirisa arome svežeg crvenog voća, borovnica, kompota i slatke nijanse duvana. Ukus izaziva složen i elegantan utisak na srednjim nepcima, pune je i okrugle strukture sa glatkom završnicom uz svilene i nežne tanine.