Uloguj se
Uloguj se
Reblochon je sir iz Alpa, sirovo kravlje mleko, kremasti sir savršen za pravljenje jela koja se zovu tartiflette.
Proizvodi se od ne kuvanog presovanog kravljeg mleka.Maturira oko 6 meseci.Potiče iz regije Haute Auvergne, centralna regija FrancuskeCantal je tvrd sir, voćkastog ukusa koji se proizvodi na tradicionalan način 2000godina na istom područjuPodručje Cantal-a je pokriveno ugašenim vulkanima, odakle i dobija jedinstvenu aromu.
Buche de Chevre proizvodi se u regiji Savoja u francuskim Alpima. Čvrsti, okrugli presovani sir pravi se od sirovog kozjeg mleka. Poput sličnog kravljeg Tomme de Savoie , koji se proizvodi u istom regionu, i Buche de Chevre može razviti prirodnu koru tokom perioda odležavanja od najmanje sedam nedelja. Sir razvija karakterističnu pahuljastu sivu koru koja često pokazuje šarene mrlje. Buche de Chevre je prekriven gustom sivom korom nalik antilopu koja je često prošarana mrljama žute, crvene i bele boje kalupa. Unutrašnjost sira je boje slonovače, dok je tekstura savitljiva i glatka. Aroma kore je oštra (“barnyard”), I podseća na životinje, zemlju i mokro lišće.Ukus je slatkast isprva, sa kiselim citrusnim notama, koje pogadjaju čula istog trenutka. Kad oštrina i otupljujuća oporost jezika nestanu, arome putera, breskve i lešnika ostaju jos dugo.Uparite ga sa belim vinom kao kao što je Chignin, Apremont ili Roussette.
U Francuskoj postoji više vrsta putera, recimo ovaj što mi imamo u radnji je puter ‘La Crem’ prefinjene teksture i ukusa pasterizovan je 97% i sadrži 3% laktoze.
Sir prelepe arome koji se istopi u vašim ustima dajući osećaj prijatnosti, topline i uživanja.Sir od kozijeg mleka iz prelepog predela Berry
Cvetni sir Napravljen od ne pasterizovanog Kravljeg mleka. Proizvodi se na istom području kao i Munster, Alpi d’Allgau u Nemačkoj.Cvetni sir je presovana pasta, koja sazreva sa suvim cvetom jagode, ruže, sena i drugog cveta.Cvetne latice zalaze duboko u sir i daju drugačiju ukusnu notu.
Dobio je ime po malom mestu Roquefort u planinama Combalou u regiji Aveyron.Maturira 3 – 5 meseci, jedinstven je po specifičnom mirisu i ukusu.Raquefort odlično ide uz vino, orahe, crni hleb ili kao kontrastni detalj jela. Raquefort je dostupan u našoj prodavnici, uskoro je dostupan i za online naručivanje na kućnu adresu putem našeg sajta!
Ovaj švajcarski sir je iz iste porodice kao i emmental i compté. Ono što je u Francuskoj compté to je u Švajcarskoj gruyère. Neutralnog je mirisa, orašastog ukusa. Kora mu je spolja svetlo braon, a iznutra je boje slonovače.Sem kao posluženje na dasci, može se kombinovati i u jelima, koristi se npr. za fondu.
Mešavina kozijeg i ovčijeg mleka. Potiče sa francuskih Pirineja. Nežne teksture i ukusa.
Regija: Languedoc/ Crveno vino, duboke boje rubina. Eksplozivnog mirisa arome svežeg crvenog voća, borovnica, kompota i slatke nijanse duvana. Ukus izaziva složen i elegantan utisak na srednjim nepcima, pune je i okrugle strukture sa glatkom završnicom uz svilene i nežne tanine.
Regija: jugo-zapadni Lot Snažne arome crvenog i crnog voća. Tanini su dobro obloženi voćem. Moderno, ukusno vino, rođeno iz velikog hedonizma.
Regija: Languedoc Vino bledo roze boje. Mirisne note jagode i maline i istaknute note ruže. Savršeno letnje vino za one čiji ukus voli živahno i veselo osećanje. Uživajte!
Raclette, Tomme de savoie, Comté / 150gr
Pršuta / 100gr
Krekeri, orašasti plodovi, masline.
Emmental, Comté, Itche bai koziji-ovčiji / 150gr
Pršuta (100gr)
Krekeri, orašasti plodovi, masline.
Comté, Brie, Bleu d’auvergne / 150gr
Pršuta / 100gr
Masline, krekeri, orašasti plodovi
Tekstura Comtea je glatka i gusta, retko ima male rupe. Boju sira određuje sezona u kojoj je proizveden; Comte proizveden u toplijim mesecima, kada su krave na pašnjaku, izgledaće žući, dok će Comte proizveden u hladnim mesecima, kada se krave hrane lokalno ubranim senom, biti bleđi.
Comte se sjajno kombinuje sa belim vinim iz regiona Jura, sa njihovim aromama sušenog voća i začina. Takođe se može upariti sa raznim drugim suvim belim vinima, mladim crvenim i šampanjcem.
Unutrašnjost je krem boje i obeležena je obilnim plavim venama. Tekstura je malo otvorenija i kremastija od Stiltona. Ukusi su glatki, napredni i vrlo uravnoteženi. Postoje jasne note putera.
Fourme d’Ambert je vrlo prijatan sir. Odlično se slaže sa Sauternesom i drugim desertnim vinima, ali i nekim crvenim, kao što suRhones, Pinot Noir i Syrahs. Med takođe je odličan dodatak.
Unutrašnjost je svilenkasta i polučvrsta, sa laganom aromom zemlje i podruma kad je toplo. Ima pun mlečni ukus.
Raclette je takođe naziv švajcarskog jela gde se sir topi ispred vatre ili posebne mašine, a rastopljeni delovi se stružu po tanjirima za ručavanje.
Raclette dolazi u okruglim i kvadratnim oblicima i može se poslužiti sa vinima kao što je Game ili čak Cote de Rhone.
Sir od pasterizovanog presovanog ovčijeg mleka, ovce sorte Garone.
Poreklom iz Baskije, sa centralnih Pirineja.
Kora je nastala prirodnom fermentacijom sira, ali se uglavnom ne jede. Relativno mlad sir koji je počeo da se proizvodi 1997. Godine ali po tradicionalnom receptu lokalnih pastira starog stotinama godina. Prosečno vreme fermentacije je 6 meseci.
Sa spoljne strane Saint-Nectaire je sivkaste kore sa pigmentima žute i crvene plesni. U aromi je najizraženija nota plesnjivosti.
Kremasta, gipka, svilenkasta tekstura sira topi se u ustima otkrivajući arome oraha, sena, podruma i pečurki.
Odlično se slaže sa vinima kao što su Pommardou Mercurey / Château Neuf du Pape / Chinon / Pomerol / Cidre brut
Ne, to što se sivi nisu plave plesni. To je pepeo. Morbier (čitaj morbije) se presuje posebnom metodom gde se između dva sloja nalazi i sloj pepela. On ovom siru daje posebnu notu. Korica mu je jestiva, peskaste strukture. Ukus mu je mlečan, puterast. Odlično ide uz suvo belo vino. Takodje odlično se topi u svrhu pravlenja jela „Raclette“.
Brie je najpoznatiji francuski sir i ima nadimak „Kraljica sireva“. Brie je mekani sir nazvan po francuskoj regiji Brie, gde je prvobitno napravljen. Pre nekoliko stotina godina, Brie je bio jedan od danaka kojisu morali da se plaćaju francuskim kraljevima.
Kolutovi ovog sira su veliki i tanki, korica bele boje od plemenitih plesni, a unutrašnjost kremasta i puterasta. Možete osetiti bogate aromatične note pečuraka, mleka i badema.
Preporučuje se uparivanje sa mekim belim vinima poput Chardonnay-a, ili voćkastim crvenim vinima poput Chinon-a.
Tomme de Savoie je prekriven sivo / smeđom korom koja je često prošarana mrljama žute, crvene i bele boje plesni. Unutrašnjost sira je boje slonovače, dok je tekstura savitljiva i ima brojne „oči“ ili rupe.Ukusi su čisti, mlečni, sa blagim citrusnim i pečurkastim notama prekrivenim prijatnom aromom pljesnivog podruma.
Uparite ga sa belim vinom iz Savoje, kao što je Chignin, Apremontili Roussette.
Kravlji sir plavim plesnima iz Francuske oblasti Overnja (Auvergne). Nastao oko 1850. Godine kao imitacija kozijeg Roqueforta.
Danas se sir priprema od pasterizovanog kravljeg mleka zatim se komadi cilindričnog oblika buše iglama da bi plesan lakše prodrla u sir. Zri oko 3 meseca (min. 35 dana) u hladnom i vlažnom podrumu.
Ovaj tvrdi sir snažnog i specifičnog ukusa potiče sa visoravni Aubrac u južnoj centralnoj Francuskoj, visokog pašnjaka koji cveta grubim pašnjakom koji nikada nije usečen. Tamo, usred vulkanskog pejzaža Auvergne, Laguiole i Salers uzgajaju krave koje pasu napolju tokom vrelih, olujnih leta pre nego što se tokom hladnih, snežnih zima spuštaju na domaće farme, kao i milenijumima.
Tekstura Emmentalera je vrlo glatka i gusta i baršunasta, ispresecana velikim rupama. Ukusi su mekani, voćni i slani, sa blagim ugrizom na kraju.
Kao i većina švajcarskih alpskih sireva, i Emmental se kuva u raznim jelima. Najpoznatija kombinacija je sa Gruieresirom učuvenom fondue-u, a služi se uz oštrobelo vino.